top of page
  • sumerauerjakub

ZOH 2022 Peking - aneb čínská zimní olympiáda

Milí čtenáři, zdravím vás u dalšího mého článku, tentokrát věnovanému letošním zimním olympijským hrám v čínském Pekingu.

Tento významný sportovní svátek si rozhodně svůj článek zaslouží a tak tady ho máte. :)


Slavnostní zahájení těchto her proběhlo 4. února 2022, ukončení se uskuteční 20. února 2022. Kandidaturu na pořádání těchto olympijských her podalo 6 zemí, většina z nich nakonec od kandidatury upustila a Peking nakonec pořadatelství vyhrál.


Na řadě míst se čínská olympiáda setkala s řadou kritiky, na mnoha místech po světě byly pořádány demonstrace (i v Česku), olympiáda se i přesto nakonec uskutečnila v Pekingu.



Maskot


Panda Bing Dwen Dwen je maskotem zimních olympijských her v roce 2022. Vybrán byl z tisíců čínských návrhů ve 35 zemích světa. „Bing“ (冰) znamená v čínštině led a má naznačovat čistotu a sílu. "Dwen Dwen" (墩墩) má naznačovat robustní, temperamentní a také děti. Oblečení jako astronaut Bing Dwen Dwen naznačuje, že zimní olympijské hry zahrnují nové technologie a vytvářejí možnosti.





Olympijská pochodeň


Štafeta s pochodní olympijského ohně začala 18. října 2021 v Řecku. Místní část začala 2. února a skončila 4. února 2022 během zahajovacího ceremoniálu, vedla městy: Peking a Čang-ťia-tchou. Na slavnostním zapálení olympijské pochodně v Řecku se konal protest, kterého se účastnili Ujgurové, Tibeťané i lidé z Hongkongu.



Program čechů na olympijských hrách


Na olympijských hrách se představí české stálice a hvězdy jako Martina Sáblíková (pro ní jsou to již 5. zimní olympijské hry), nebo Ester Ledecká, z mužů např. Michal Březina, Michal Krčmář


Naopak novinky na olympijských hrách jsou curlingoví manželé Paulovi, kteří poprvé na olympijskách hrách reprezentují Česko v curlingu. Další novinkou je český ženský hokejový tým, který se po úspěšné kvalifikaci poprvé dostal na olympijské hry.


Všech sportovců je dohromady 114.





Pojďme fandit českým olympionikům na hrách v Pekingu a přejme jim ať cenný kov brzy zacinká na krku českého olympionika.


Děkuji za shlédnutí článku a přístě opět naviděnou!



Za redakci Hlavi(y)ček Jakub Sumerauer





19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page