top of page
  • sumerauerjakub

Kubovo historické okénko - Kam zmizely pražské zvony? - aneb zvony za 2. světové války

Milí čtenáři,

po odmlce na našem školním webu vám přínášíme novou várku zajímavých článků z různých zajímavých akcí a světových událostí. Dnes každopádně ale u prvního dílu mého historického okénka.


Zvony za 1. světové války


Celý příběh začíná 8. srpna 1916 kdy začali být dováženy zvony do Německa z důvodu nedostatku munice, většina z nich byla následně přetavena na munici a střelné zbraně. Každopádně po 1. světové válce se většina zvonů do českých kostelů navrátila a znovu se na většině míst zvony rozezněly.



Zvony za 2. světové války


Se zvony za druhé světové války to ale dopadlo už mnohem hůře. Z Protektorátu Čechy a Morava bylo za II. světové války odvezeno a přetaveno na zbraně 9801 zvonů. Z věží kostelů a radnic jich zmizelo až 90 procent. Nařízení, kterým byly rekvizice zahájeny, bylo vydáno 26. 11. 1941 a zvony byly shromážděny a odvezeny v létě následujícího roku.


Zvony byly shromažďovány v Praze na Rohanském ostrově a následně byly za pomoci lodní dopravy odváženy do Hamburku.


Většina těchto odvezených zvonů se už nikdy nenavrátila na své místa a stovky kostelů dnes nemá svůj zvon, který před 2. světovou válkou mělo.




Projekt ZVON #9801


Na památku všech těchto zvonů se rozhodl spolek Sanctus Castulus vybudovat památník na Rohanském ostrově v podobě obřího funkčního zvonu vážícího 9801 kg, za každý zvon 1 kg do zvonu nového.


Byla vytvořena sbírka 9801.cz, na kterou můžou lidé přispět, k vytvoření nového zvonu, bude potřeba něco mezi 9 - 10 mil. korun.


Ještě více o tomto projektu se dozvíte v youtubovém videu (kanál Kluci z Prahy), kde novinář a dokumentarista Janek Rubeš společně se zvoníkem a geografem Ondřejem Boháčem tento projekt představují: https://www.youtube.com/watch?v=tRRd9PEfejM&t=342s



Mně se tento projekt moc zalíbil a i proto vám o něm píšu. Do komentářů mi můžete napsat další návrhy na historická okénka. Všem moc děkuji!


Za redakci hlav(y)iček Jakub Sumerauer









21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page