top of page
  • Jarolim Jakub

Agama vousatá aneb jak se o ní starat

Jídelníček

Na jídelníčku agamy vousaté tvoří majoritu – až 90 % obsahu – hmyz. Zbytek je převážně rostlinná složka, např. pampelišky, jetel, jitrocel, ale v malé míře i zelenina či ovoce.


Potřeby do terárka

Agamka potřebuje 2 žárovky UVB a UVA

Pro chov agamy je nejvhodnější terárium. Pro jednu agamu o minimální velikosti 100 x 50 x 50 cm, pro 2 agamy 120 x 60 x 60 cm, pro 3 agamy 140 x 70 x 70 cm. Terárium by mělo co nejvíce odpovídat přirozeným podmínkám života agamy. Na dne by měl být substrát ve vrstvě aspoň 15 cm. Můžete si vybrat z několika druhů substrátu (lignocel, štěpky, písek nebo rašelina). Každý substrát má své pro i proti. Někdo používá pouze písek, u kterého je ale riziko, že ho agama bude pojídat a hrozí jí ucpání střev.


Rozmnožování

Pokud se rozhodnete začít agamy rozmnožovat, tak základním krokem je pořídit si pár (nebo jednoho samce a více samic) :-).

Poznáte je poměrně jednoduše - samec má pod ocasem hemipenis ("dvě bouličky"): Připouštějte pouze zdravé a dospělé samice. Klidně počkejte i do 1,5 roku života a hmotnosti 300 g. Dospělá a zdravá samice nepotřebuje vápník na růst a může ho tak v klidu a bez ohrožení zdraví investovat do tvorby vajec. K připuštěné samici přistupujte stejně jako k jakékoliv těhotné - starejte se o přísun kvalitní stravy a hlavně dbejte na dostatek vitamínů.

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page